dimarts, 8 de febrer del 2011

MAPA (Monitorització de la P.A en 24 hores)


MONITORITZACIÓ AMBULATÒRIA DE LA PRESSIÓ ARTERIAL (M.A.P.A) 



Es la col·l ocació d’un aparell que registra la tensió arterial (TA) durant 24 hores seguides, dia i nit.

Mentrestant, és convenient  realitzar una vida quotidiana.



En què consisteix la prova?   Instruccions a:  Català   Castellà



La hipertensió arterial no acostuma a donar símptomes, però pot causar problemes tan importants com: hemorràgia cerebral, embòlia, insuficiència cardíaca, infart de miocardi, angina de pit, insuficiència renal. És per això que el seu control estricte és molt important.
.
Des de fa un temps disposem d’una nova eina per al seu diagnòstic i control, es tracta de la Monitorització Ambulatòria de la Pressió Arterial (MAPA) o també anomenat Holter de pressió.
.
Aquesta és una tècnica que permet fer lectures de la pressió arterial del pacient de forma ambulatòria i en condicions habituals (en el seu entorn, la seva feina, a casa etc...), fins i tot mentre es dorm. Es col·loca el «manguito» per mesurar la pressió, connectat a un receptor que va col·locat a la cintura amb un cinturó i que no és gaire gran (12x10cm).
.
El registre dura habitualment 24 hores, tot i que en algun cas, pot fer-se durant 48 hores. Es fa una lectura de la pressió arterial cada 20 minuts, durant el dia i cada 30 minuts a la nit, no fa mal i no cal fer res especial. El pacient ve al CAP, es col·loca l’aparell i marxa a fer les seves tasques diàries habituals: treballar, fer les feines de casa, passejar i al matí del dia següent torna al centre perquè li retirem.
.
Un cop retirat l’aparell i amb l’ajuda d’un programa informàtic  s’obté la gràfica amb les diferents mesures de pressió arterial que hem obtingut i que dibuixa el perfil de la pressió arterial al llarg del dia i de la nit.
.

Aquesta tècnica, que fem al CAP Lluís Millet, és especialment indicada en pacients que presenten:

- Sospita d’hipertensió de bata blanca, és a dir, tenen xifres de PA elevada a la consulta , però normals en mesures fetes en altre lloc.

- Hipertensió emmascarada; seria el fenomen invers l’anterior, xifres normals a la consulta i elevades en la seva vida quotidiana

- Per valorar l’eficàcia del tractament en pacients d’alt risc, com poden ser pacients diabètics, pacients que han patit un accident vascular cerebral, pacients amb insuficiència renal o cardíaca...

- Pacients amb símptomes d’hipotensió (baixades de pressió), degudes al tractament que estan fent.

- Per valorar el patró de pressió que té al llarg del dia i la nit, ja que algunes persones poden tenir xifres normals durant el dia i més altes a la nit. La medició ens permetrà veure si cal modificar l’horari d’administració del tractament.

Amb aquesta nova eina que disposem, podem fer una aproximació més fiable al perfil de pressió que té el pacient, confirmar el diagnòstic i modificar el tractament en funció de les lectures que obtenim.

És una eina de fàcil utilització i que dóna molta informació de la situació real del pacient fora de la consulta on generalment acostumen a presentar xifres més elevades i permet veure el comportament durant la nit, per poder ajustar l’horari de la administració del tractament que realitzeu l’activitat habitual per tal de reflectir la TA durant la nit.