divendres, 4 de març del 2011

Normes bàsiques a la Conjuntivitis Aguda



La conjuntivitis és una inflamació de la conjuntiva, mucosa que cobreix la part anterior de l'ull i l'interior de la parpella. Pot ser causada per una al·lèrgia, infecció (per un bacteri o virus), per gratar-se, per un objecte estrany que es fica en l'ull, o per un cop accidental.


Quins símptomes produeix? La conjuntivitis produeix enrogiment de l'ull, dolor, inflor o coïssor i molèsties en les parpelles, hipersecreció que poden produir lleganyes en dormir, fotofobia (molèsties produïda per la llum), i en les conjuntivitis bacterianes, secreció groguenca o verdosa que s'asseca en forma de lleganyes.

Com es diagnostica? L'exploració de l'ull, juntament amb la història clínica del pacient poden aportar informació suficient. En el cas de conjuntivitis bacterianes pot ser necessària la realització d'un cultiu de la secreció per conèixer l'agent infecciós.

Quin és el tractament? El tractament sol consistir en la higiene ocular i l'aplicació de col·liris o pomades oculars. En les conjuntivitis bacterianes purulentas, pot ser necessari el tractament amb antibiòtics orals.

La conjuntivitis bacteriana aguda és amb freqüència una malaltia autolimitada, però l'ús d'antibiòtics està associat a millors taxes de remissió clínica i microbiològica.

L'antibiòtic pot usar-se amb major freqüència els primers dies i en pomada a la nit.








Per a la cura dels ulls és molt important la higiene en la neteja i aplicació dels col·liris o pomades oculars.

Han de rentar-se les mans abans de tocar els ulls, i sempre que vagi a rentar-los i aplicar la mediació.

La neteja dels ulls ha de realitzar-se amb una toallita neta mullada en sèrum o aigua tèbia, rentant suaument l'ull des de la zona interior a l'exterior. Utilitzar una toallita diferent i neta per a cada ull.




Després del rentat dels ulls s'apliquen les gotes del col·liri o la pomada receptades segons l'hi hagin indicat, rentant-se de nou les mans en acabar.

Si usa lents de contacte deu llevar-les-hi i utilitzar ulleres fins que la conjuntivitis s'hagi guarit completament.

Mesures d'higiene Les conjuntivitis bacterianes i víriques, es transmeten fàcilment d'un ull a un altre, i d'una persona a una altra. És molt important no compartir les tovalloles per al rostre ni els llapis i cosmètics oculars.

Les persones que utilitzen lents de contacte deuen extremar les mesures d'higiene i seguir les indicacions de canvi i neteja de les lents.


Video Formació


.


Fulls de recomanacions

Recomanacions sobre la Conjuntivitis Aguda   Català   Castellà  eCAP
Full informatiu sobre la Conjuntivitis Aguda       Document  del CAP Lluís Millet

Full Informatiu per a Professionals


 

Instruccions de com aplicar-se un col·liri