divendres, 11 de març del 2011

Què és el síndrome de l´ull sec?


Les llàgrimes serveixen per protegir els ulls i mantenir-los lubricats, sense malestar o sequedat, i la síndrome de l’ull sec, coneguda tècnicament com a queratoconjuntivitis sicca, és una malaltia crònica (excepte en casos molt concrets) que es produeix per un dèficit en la producció o qualitat de les llàgrimes a causa d’un infiltrat cel·lular, atròfia i degeneració dels acins de la glàndula. 




És a dir, les glàndules lacrimals de les parpelles superior i inferior no produeixen suficients llàgrimes o aquestes no tenen la composició química normal.
.
SÍMPTOMES
Els símptomes que poden ser indici de patir la síndrome de l’ull sec són: coïssor, irritació, envermelliment ocular, sensació de cos estrany, picor, incomoditat, sequedat, sensibilitat a la llum, llagrimeig o cansament ocular.
És important consultar un especialista, perquè si no els símptomes podrien intensificar-se i fins i tot provocar que disminuís l’agudesa visual en cas de no rebre tractament mèdic a temps.
.

CAUSES
La més comuna és el procés d’envelliment, ja que amb l’edat el flux de llàgrimes normalment disminueix, i per tant les llàgrimes lubricants no contenen la quantitat d’aigua suficient. Altres causes poden ser el medi ambient (exposició a molt de sol, vent, aire fred o sec), els factors ambientals (exposició al fum o la contaminació), alguns medicaments (com per exemple els antihistamínics, les píndoles anticonceptives o els diürètics), algunes malalties (com l’artritis, la Síndrome de Sjögren i de Stevens-Johnson o la leucèmia), la manca de vitamina A, un augment del drenatge entre els ulls i els orificis nasals, les cremades químiques o tèrmiques, els canvis hormonals en les dones (relacionats amb l’embaràs i la menopausa), la utilització de lents de contacte o les cirurgies amb làser per corregir la vista.
.
TRACTAMENT
Normalment no es tracten les causes de l’ull sec, sinó el mecanisme de la malaltia. El tractament depèn de la intensitat de la síndrome, però la base és l’aplicació de llàgrimes artificials (principalment aigua amb un o més principis actius) que lubrifiquen els ulls i ajuden a mantenir-los humits.
A vegades és necessari realitzar una oclusió temporal o permanent dels canals de drenatge de les llàgrimes, fent que romanguin en la superfície de l’ull durant un temps més perllongat. És un procediment no quirúrgic que proporciona un alleujament a llarg termini gràcies a la utilització d’uns taps. Es tracta d’un procediment segur, ràpid, indolor i reversible.
.
.S’ha d’evitar … El vent i els corrents d’aire de ventiladors, aires condicionats i assecadors de cabells; els ambients secs, les cuines i els focs, el fum i les piscines clorades, així com la falta de son, que també pot causar irritació ocular.

És recomanable humitejar les habitacions amb nebulitzadors o col·locar un recipient amb aigua sobre els radiadors, parpellejar freqüentment i protegir- se, en el cas d’haver-hi aire, amb ulleres tancades.

.
EXISTEIXEN DOS TIPUS DE LLÀGRIMES:
Les llàgrimes lubricants, que es produeixen contínuament per mantenir els ulls humits i nets, i que contenen antibiòtics naturals que combaten les infeccions.

Les llàgrimes reflexes, que es segreguen com a resposta a una lesió, irritació (fum, ceba, partícules estranyes) o emoció. També es poden produir quan els ulls estan secs, perquè no es segreguen prou llàgrimes.
.


Full per usuaris  Castellà   Català
.
.
..