dilluns, 29 d’octubre del 2012

Càncer de Pròstata i PSA: noves evidències








Càncer de Pròstata i PSA


En aquest article de la NEJM es reporten els resultats d'un estudi que es va preguntar si la prostatectomía radical, en comparació a l'observació, millora la supervivència en homes amb càncer de pròstata.


Resum de l´estudi

L'article en qüestió es titula “Radical Prostatectomy versus Observation for Localized Prostate Cancer” i està acompanyat per un editorial

Més de 700 individus diagnosticats mitjançant escreenig amb PSA, de càncer de pròstata localitzat van ser aleatorizats per rebre prostatectomía radical o ser observats al llarg de 10 anys. 

Es van incloure individus amb edats inferiors als 75 anys, PSA inferior a 50 ng / ml i una esperança de vida superior als 10 anys. 

Es va citar als participants cada 6 mesos al llarg del seguiment i se'ls va fer una gammagrafia òssia almenys cada 5 anys. 

Els integrants del grup observació rebien cures pal·liatives o quimioteràpia en cas que ho requerissin per progressió de símptomes o metàstasis. 


Resultats

1.- Als 10 anys de seguiment, no va haver-hi diferències significatives en la mortalitat global o per càncer de pròstata entre els dos grups de pacients. 

2.- És hora de deixar d'utilitzar el PSA com screening. 







També et pot interessar:

dijous, 25 d’octubre del 2012

Com sapiguer si té problemes de memòria?


A través d'aquesta pàgina web, volem ajudar-li amb els problemes de memòria que ha detectat en una persona propera.









La malaltia de l'Alzheimer o un altre tipus de demències relacionades afecten a més de 800.000 espanyols (entre el 6 i 7 per cent de les persones majors de 65 anys)

Cada any, es manifesten 100.000 nous casos i la prevalença anirà en augment fins a duplicar-se en 2020 i triplicar-se en 2050. L'increment es deu, principalment, al progressiu envelliment de la població.

La detecció precoç és un dels principals reptes als quals ens enfrontem, ja que si no es diagnostiquen i es tracten aviat pot derivar en altres patologies associades amb el camp de la Psicogeriatría. 

La Confederació Espanyola d'Associacions de Familiars amb Alzheimer i Altres Demències (CEAFA) crea el programa 'Problemes de Memòria' amb el que pretén ajudar a detectar precoçment aquesta patologia, a través d'un qüestionari online. El projecte compta amb l'aval de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN), de Psiquiatria (SEP) i de Psicogeriatría (SEPG) i Geriatria i Gerontologia (SEGG).

'Problemes de Memòria'
té com a objectiu la derivació dels pacients amb patologies relacionades als Metges de Família i/o Neuròlegs i, per tant, l'accés al tractament i les cures adequades. Així, a través de la pàgina web 'problemasmemoria.com', s'ofereixen dos qüestionaris 'on line' per ajudar, a les persones que han notat errades de memòria en un familiar o a saber si ha d'acudir al metge o no. 

Aquest projecte permet accelerar el procés de detecció d'una malaltia que, fins ara, s'està detectant i per tant diagnosticant en fases moderades, bé perquè els pacients acudeixen tardiament al metge o bé perquè els neuròlegs tenen certa incertesa amb el diagnòstic en fases prèvies.  Els familiars i pacients podran esbrinar si les errades de memòria són petites distraccions o són signe inequívoc d'Alzheimer o alguna altra patologia important.

La meitat dels pacients d'Alzheimer són diagnosticats de manera tardana i això dificulta un adequat maneig de la patologia.  


 Objectiu del qüestionari

1.- Pot ajudar a decidir si els símptomes tenen la importància suficient com perquè el seu familiar sigui avaluat per un metge, ja que poden formar part d'un problema seriós de salut, com la malaltia d'Alzheimer.

2.- Però ha de tenir en compte alguns aspectes importants:

- Primer, en cap cas ha d'interpretar el resultat com un diagnòstic. Es tracta únicament d'efectuar, o no, una recomanació per a una avaluació mèdica.
- Segon, aquestes proves han estat dissenyades perquè les empleni una persona propera a la persona afectada, que la conegui bé. Per tant els resultats NO SÓN FIABLES si un les aplica a si mateix.
- Finalment, també ha de tenir en compte que les proves solament són aplicables a persones majors de 65 anys amb problemes de memòria. Per sota d'aquesta edat, han d'emprar-se un altre tipus d'instruments.

Si és vostè un familiar o cuidador d'una persona de més de 65 anys d'edat amb problemes de memòria, pot passar endavant amb aquesta prova. 



TEST ON LINE



DOCUMENTS D´INTERÈS





Test d´ajuda diagnòstica
1.-  Set Test 
2.-  Test de Hachinski (demència vascular) 


Resum informatiu pel pacient

Full informatiu Castellà   Català   eCAP






Enllaç d´interès d´informació per a professionals:  Alzheimer

dimarts, 16 d’octubre del 2012

L´Agència de Salut Pública de Catalunya edita una nova piràmide de l'alimentació saludable











.
.

Idees Clau
1.- Un dels objectius de la piràmide és facilitar als ciutadans una adequada selecció dels aliments que cal consumir per fer una alimentació equilibrada

2.- Amb aquesta nova edició es reforça la importància del consum de fruita, verdura i llegums i es ressalten els estils de vida saludables

3.- Una bona alimentació millora el rendiment físic i psíquic i protegeix contra malalties cardiovasculars, el càncer i altres trastorns crònics

4.- Només el 12% de la població segueix la recomanacions de consumir cinc racions de fruita i/o verdura al dia


Una alimentació sana és la base per a un bon estat de salut. Cal menjar de manera variada i equilibrada, amb l'aportació de l’energia i tots els nutrients adequats a les necessitats de cada persona segons l'edat, el sexe, la talla i el seu nivell d’activitat física. A més de tenir en compte els aspectes nutritius dels aliments, és important seguir les normes correctes d'higiene a l'hora de transportar-los, preparar-los i conservar-los en l'àmbit domèstic per evitar possibles intoxicacions i infeccions alimentàries.

En la població general, la ingesta diària de cinc racions de fruita i/o verdura es considera un bon hàbit. 
Segons les darreres dades de l’Enquesta de salut de Catalunya, l’any 2011, l’11,4% de la població general segueix aquesta recomanació (8,7% dels homes i 14,1% de les dones). Entre els menors, el percentatge es redueix a la meitat (6,5%).

La piràmide de l’alimentació saludable, en la nova edició de 2012, és un instrument de divulgació que transforma els actuals coneixements científics sobre requeriments nutricionals i composició d’aliments en missatges pràctics, que pretenen facilitar a les persones una adequada selecció d’aliments. Aquesta proposta té en compte factors culturals, socials i econòmics del nostre entorn, i es basa en l’evidència científica que relaciona determinats patrons de consum alimentari, com la dieta mediterrània, amb una vida més saludable.

L’actualització d’aquesta piràmide s’ha fet a partir del treball de consens realitzat per un grup d’experts en nutrició, alimentació i educació sanitària. El model alimentari propi de la nostra regió es caracteritza per un consum abundant d’aliments d’origen vegetal (fruites, hortalisses, llegums, patates, pa, arròs, pasta, fruita seca i oli d’oliva), que s’acompanya de petites porcions de peix, carns magres, ous i làctics, i d’aigua per beure.


Les principals aportacions que incorpora la versió actualitzada de la piràmide de l’alimentació saludable són:
.
- La priorització de fruites i verdures, llegums i altres aliments rics en fibra a la base de la piràmide (com a base de l’alimentació).

- L’èmfasi en les varietats de cereals integrals (pa, pasta, arròs). 

- La preferència pels làctics baixos en greix (desnatats i semidesnatats). 

- La recomanació de dur a terme un estil de vida actiu, en el dia a dia i també en les activitats d’oci i lleure.

La recomanació d’incloure preferentment aliments frescos, locals i de temporada, així com promoure el menjar a taula i amb moderació, potenciant els aspectes convivencials.




 I si vols més informació, aquí tens un
 RECULL de documents sobre l´alimentació saludable





També et pot interessar:

dilluns, 15 d’octubre del 2012

Peak-Flow















.



El flux expiratori màxim es denomina FEM. 
També es pot dir FEF (flux expiratori forçat), PEFR (pic expiratori forçat), pic-flux, àpex de flux o Peak-Flow.

El FEM és el flux d'aire obtingut durant una expiració forçada realitzada després d'una inspiració màxima.

Es mesura amb el mesurador del FEM o Peak Flow Meter.

El mesurament del FEM mai no pot substituir la realització d'una espirometria, ja que depèn de l'esforç i no informa de l'estat de les vies aèries petites.

Característiques del Peak-Flow:
El mesurador és un tub tancat per un extrem i un broquet a l'altre, a través del qual s'expira. La força de l'expiració mou una agulla a través d'un rail instal·lat a l'interior del tub i en paral·lel a aquest. L'agulla es desplaça fins al punt on s'ha produït el màxim flux o esforç expiratori instantani. El mesurador té una escala graduada de mesurament on es posiciona l'agulla, i dóna el mesurament en litres/minut. L'escala graduada mesura fins a 800 l/min en els mesuradors d'adults i fins a 400 l/min en els de nens

Com es realitza la prova:
    • Col·loca't dret o assegut amb l'esquena recta.
    • Subjecta el mesurador amb suavitat, en sentit horitzontal, evitant que els dits toquin l'agulla.
    • Posa el mesurador a “0”.
    • Inspira profundament per la boca i bufa pel broquet fort i ràpid amb els llavis tancats i sense interferències de les dents o la llengua sobre el flux de l'aire.
    • Repeteix la maniobra 3 vegades. Anota el millor registre. Es considerarà que la prova és vàlida si de 3 mesures en 2 hi ha una diferència menor de 20 ml.
Manteniment del Peak-Flow
El mesurador s'ha de netejar regularment amb aigua calenta (no superior a 60º) i sabó. S'ha d'assecar molt bé, ja que habitualment el rail pel qual es desplaça l'agulla sol ser de ferro i es podria produir òxid que podria frenar l'agulla.
Existeixen diversos mesuradors de FEM homologats; assegura't que el teu ho estigui.

Valors de referència del FEM
Els valors teòrics més coneguts són els de Gregg i Nunn (1989) per a adults i els de Godfrey (1970) per a nens.

Els millors valors de referència són el teu propi registre durant un període en què et trobis clínicament estable.

Com obtenir els teus valors de referència
Per obtenir els valors de referència personals has de realitzar la prova dues vegades al dia (matí i nit) durant 2-3 setmanes i anotar el millor registre de tres intents. Si prens medicació broncodilatadora, la prova del matí s'haurà de fer abans de la presa del broncodilatador; i la prova de la nit, 15 minuts després de la presa del broncodilatador.

Els valors obtinguts en els mesuraments del FEM els pots anar anotant en una taula mensual. Aquesta taula consta d'un gràfic en què unint els punts amb els valors obtinguts s'obté una línia que representa la teva funció pulmonar durant aquells dies. Pots apuntar també els símptomes i la medicació presa aquells dies.


DOCUMENTACIÓ





També et pot interessar: