dijous, 27 de juny del 2013

Com prevenir les picades de meduses i el seu tractament













A l'estiu anem a la platja a banyar-nos perquè fa calor. Cada vegada més sovint s'observa la presència de meduses, sobretot, a la vora del mar. Aquesta situació és deguda a dos factors importants. D'una banda, a la menor presència de depredadors de meduses a alta mar. I de l'altra, a l'elevada temperatura de l'aigua del mar que, com que no plou, no es refreda i tampoc no rep l'aigua més freda que desemboca dels rius.
.
 
La realitat és que observem moltes meduses de mides diferents, vives o mortes, o fins i tot restes de tentacles que poden ser actius, és a dir, urticants si se'ls toca.
.
Les meduses són animals invertebrats i molt transparents, cosa que els facilita el camuflatge. Hi ha moltes espècies diferents i de mides molt variades, però algunes són específiques de la Mediterrània.
.
Consten de tres parts: ombrel·la, braços orals i tentacles, on trobem les substàncies tòxiques que els serveixen de defensa.
.


.
Quan la medusa toca la seva presa, o la nostra pell, es produeix un estímul dels seus sensors i s'activen els mecanismes de la picada, que es produeix ràpidament, injectant-se la substància tòxica dintre de la pell.
.
La toxina injectada produeix una picor intensa, coïssor, eritema i edema de la zona afectada. La gravetat de la picada es troba en relació amb l'extensió de la zona afectada, l'edat del pacient, l'estat de salut, antecedents d'al·lèrgies...
.
Què cal fer? Abans de res precaució, intentar evitar el contacte, és a dir, no ficar-se a l'aigua quan s'observa la presència de moltes meduses. No ens n'hem de refiar ni tocar fragments de meduses que poden estar actius, ja que triguen 24 hores d'exposició al sol a desactivar-se.
.
Si té lloc la picada, s'ha de mantenir la persona afectada en repòs. S'han de retirar les restes de medusa o punxes amb unes pinces, però mai amb els dits. Tot seguit s'ha de rentar la zona afectada amb aigua de mar si és possible i, en cas que no ho sigui, cal aplicar aigua freda, però mai no s'ha d'aplicar aigua dolça de forma directa, sinó amb un plàstic, durant 15 minuts.
.
És molt important no fregar la zona afectada ni tocar-la amb les mans. Es pot prendre algun analgèsic per calmar el dolor, en cas que sigui molt fort. Si els símptomes persisteixen o si la picada és severa, cal adreçar-se a un centre mèdic. Una manera de prevenir la picada de les meduses, a part d'evitar el bany quan se'n detecta la presència, és la utilització de productes fotoprotectors repel·lents de meduses.
.

Sobretot és molt important evitar el contacte amb aigua dolça, ja que podria activar alguna cèl·lula del tentacle que encara no hagi picat i, també, afavoriria la difusió de la toxina pel canvi osmòtic que es donaria.
.

Consells:
En cas de picada, mantenir la persona en repòs
Rentar la zona afectada amb aigua de mar. No aplicar mai aigua dolça de forma directa sobre la picada
Si els símptomes persisteixen o si la picada és severa, cal adreçar-se a un centre sanitari.


VIDEO FORMACIÓ
 
 
Us deixem aquest vídeo del Canal Salut anomenat "Si us piquen, actueu correctament" on s'explica de forma senzilla com prevenir les picades i en el cas de que us piquin quins són els passos que heu de seguir.


Reblogged from EAP Vilanova del Camí: