dimecres, 12 de juny del 2013

Guia de recomanacions i material d´ajut per a la persona afectada de malaltia coronària

 
 
 

  
 
L'infart agut de miocardi
 
Ess la mort del teixit cardíac, i és causat per una disminució o interrupció de la circulació coronària que, en general, es pot atribuir a una trombosi de l'artèria.
La trombosi és un trastorn vascular que es presenta quan hi ha una massa de sang coagulada que bloqueja de forma total o parcial l'interior d'un vas sanguini, ja sigui una vena o una artèria.
 
Codi infart
 
El dolor toràcic és una de les patologies més freqüents en els serveis d'urgències i de trucades en els serveis d'emergències. Per les seva gravetat, la identificació i el tractament precoç de la síndrome coronària aguda, concretament l'infart agut de miocardi amb aixecament del segment ST, són crucials.
.
L'1 de juny de 2009 es va posar en marxa el Codi infart de Catalunya, amb la col·laboració entre el Departament de Salut, el Servei Català de la Salut, la Societat Catalana de Cardiologia i el Servei d'Emergències Mèdiques (SEM).
 
Aquest protocol consisteix a reduir pràcticament a la meitat el temps de resposta del sistema sanitari, perquè el pacient rebi les mesures diagnòstiques i terapèutiques apropiades, en els diferents punts de la xarxa assistencial.
El Codi infart s'activa quan un pacient, del qual se sospita que pugui tenir una síndrome coronària aguda, entra en contacte amb el SEM, que envia una unitat de suport vital avançat preparada per transmetre telemàticament l'electrocardiograma a la central de coordinació i que, alhora, el fa arribar al metge de la unitat coronària de l'hospital on es destinarà el pacient. El SEM pot ser activat des de l'atenció primària, un altre hospital, el domicili del pacient o qualsevol lloc públic.
L'ambulància del SEM també disposa dels mitjans tècnics perquè el seu facultatiu pugui parlar amb el metge de la unitat coronària i així decidir quin tractament cal aplicar-hi, i si és necessària la seva administració dins l'ambulància.
Si s'ha acordat prèviament, un cop arriba a l'hospital, el malalt no s'atura al servei d'urgències, sinó que ingressa directament a la unitat coronària. Allà l'espera el metge, que ja té el seu electrocardiograma, que coneix el cas i que està preparat per intervenir-hi de la forma més adequada.
.
 En qualsevol dels tipus d'infart cal calmar el dolor i administrar fàrmacs que disminueixin la capacitat de la sang de coagular (anticoagulants i antiagregants).
.
Si es tracta d'una obstrucció completa, el tractament adequat és la reobertura de l'artèria, de forma mecànica o farmacològica. La millor manera de reobrir l'artèria és la mecànica, anomenada angioplàstia primària, que consisteix en la introducció d'un catèter per una artèria del canell o de l'engonal que arriba a l'artèria coronària obstruïda, que es torna a obrir mitjançant l'ús d'un baló i la implantació d'una pròtesi metàl·lica. Quan aquest procediment no es pot realitzar ràpidament, abans de passades dues hores, es pot procedir a l'anomenada trombòlisi, que consisteix en l'administració de fàrmacs. Aquest tractament és més senzill de fer però menys eficaç.
La recuperació després d'un atac de cor depèn de la quantitat i la localització del teixit danyat. Els casos que no presenten complicacions poden recuperar-se totalment.
 
 
CASTELLÀ        CATALÀ
 
 
 
 

Full resum d´interacions entre aliments i medicines

Consells per una bona alimentació: el concepte del nou plat!

Colesterol i risc coronari




 
 
 
 
 

1 comentari:

Dr. López Heras ha dit...

Muy buena, la colgaré en mi web para los pacientes y empezaré a "recetarla". Un saludo!