dijous, 27 de juny del 2013

Com prevenir les picades de meduses i el seu tractament













A l'estiu anem a la platja a banyar-nos perquè fa calor. Cada vegada més sovint s'observa la presència de meduses, sobretot, a la vora del mar. Aquesta situació és deguda a dos factors importants. D'una banda, a la menor presència de depredadors de meduses a alta mar. I de l'altra, a l'elevada temperatura de l'aigua del mar que, com que no plou, no es refreda i tampoc no rep l'aigua més freda que desemboca dels rius.
.
 
La realitat és que observem moltes meduses de mides diferents, vives o mortes, o fins i tot restes de tentacles que poden ser actius, és a dir, urticants si se'ls toca.
.
Les meduses són animals invertebrats i molt transparents, cosa que els facilita el camuflatge. Hi ha moltes espècies diferents i de mides molt variades, però algunes són específiques de la Mediterrània.
.
Consten de tres parts: ombrel·la, braços orals i tentacles, on trobem les substàncies tòxiques que els serveixen de defensa.
.


.
Quan la medusa toca la seva presa, o la nostra pell, es produeix un estímul dels seus sensors i s'activen els mecanismes de la picada, que es produeix ràpidament, injectant-se la substància tòxica dintre de la pell.
.
La toxina injectada produeix una picor intensa, coïssor, eritema i edema de la zona afectada. La gravetat de la picada es troba en relació amb l'extensió de la zona afectada, l'edat del pacient, l'estat de salut, antecedents d'al·lèrgies...
.
Què cal fer? Abans de res precaució, intentar evitar el contacte, és a dir, no ficar-se a l'aigua quan s'observa la presència de moltes meduses. No ens n'hem de refiar ni tocar fragments de meduses que poden estar actius, ja que triguen 24 hores d'exposició al sol a desactivar-se.
.
Si té lloc la picada, s'ha de mantenir la persona afectada en repòs. S'han de retirar les restes de medusa o punxes amb unes pinces, però mai amb els dits. Tot seguit s'ha de rentar la zona afectada amb aigua de mar si és possible i, en cas que no ho sigui, cal aplicar aigua freda, però mai no s'ha d'aplicar aigua dolça de forma directa, sinó amb un plàstic, durant 15 minuts.
.
És molt important no fregar la zona afectada ni tocar-la amb les mans. Es pot prendre algun analgèsic per calmar el dolor, en cas que sigui molt fort. Si els símptomes persisteixen o si la picada és severa, cal adreçar-se a un centre mèdic. Una manera de prevenir la picada de les meduses, a part d'evitar el bany quan se'n detecta la presència, és la utilització de productes fotoprotectors repel·lents de meduses.
.

Sobretot és molt important evitar el contacte amb aigua dolça, ja que podria activar alguna cèl·lula del tentacle que encara no hagi picat i, també, afavoriria la difusió de la toxina pel canvi osmòtic que es donaria.
.

Consells:
En cas de picada, mantenir la persona en repòs
Rentar la zona afectada amb aigua de mar. No aplicar mai aigua dolça de forma directa sobre la picada
Si els símptomes persisteixen o si la picada és severa, cal adreçar-se a un centre sanitari.


VIDEO FORMACIÓ
 
 
Us deixem aquest vídeo del Canal Salut anomenat "Si us piquen, actueu correctament" on s'explica de forma senzilla com prevenir les picades i en el cas de que us piquin quins són els passos que heu de seguir.


Reblogged from EAP Vilanova del Camí:















 

Mesures per prevenir la síndrome de la classe turista o trombosi del viatger

 


Cada dia són més les persones que agafen un avió per viatjar.

La popularització d'aquest transport ha portat també a l'augment d'una patologia: la síndrome de la classe turista o trombosi del viatger.






 

Consisteix en l'aparició de símptomes derivats de sofrir una trombosi venosa, habitualment en els membres inferiors. Normalment es produeix a causa del poc espai existent en els avions per moure les cames enlentece la circulació venosa. Si el viatge és perllongat, l'acumulació en les venes de les cames pot provocar la formació d'un coàgul. Una vegada que es forma aquest coàgul pot alliberar-se a la circulació i provocar una embòlia pulmonar, que es manifesta habitualment en forma de dificultats respiratòries, taquicàrdia, dolors en el pit i, en alguns casos, pèrdua de coneixement.


La síndrome de la classe turista és molt poc habitual en persones que no pateixen factors de risc, no arribant al 1% de prevalença.  No obstant això, en aquells que sofreixen de sobrepès, hipertensió, tenen antecedents cardíacs, es tracten amb estrògens o anticonceptius orals, presenten una edat avançada, pateixen de malalties de coagulació, han estat operats recentment o consumeixen alcohol i tabac, el seu risc de presentar aquesta patologia augmenta fins a un 4% o 5%.

Encara que la síndrome pot donar-se en trens, autobusos o cotxes, sol ser més habitual en els avions a causa de la disminució relativa de la pressió baromètrica i a la baixa humitat dins de l'aparell.

Per evitar-ho, es recomana aixecar-se almenys una vegada cadascuna o dues hores per estirar les cames, evitar creuar les extremitats mentre romanem asseguts i fer exercicis d'estiraments i contracció de les extremitats durant el viatge. 





La síndrome de la classe turista es combat amb mesures molt senzilles.

1. Evitar robes atapeïdes, sabates incòmodes, cinturons, etc.

2. Beure molt líquid  i si és possible, aixecar-se a demanar-ho i prendre-ho a l'àrea del sobrecàrrega i hostesses.

3. No prendre begudes alcohòliques ni cafè.

4. Evitar dormir encongit o amb les cames creuades.

5. Estiri's el més que pugui. Per a això ha de deixar l'espai davanter lliure. D'aquesta forma podrà estirar les seves cames el més possible.

6. Caminar una mica pel passadís de l'avió quan no hi hagi avís de turbulències. Fer senzills exercicis de braços, fins i tot alguna discreta flexió de genolls.

7. Moure els peus i els dits durant 1 minut de forma repetida.

8. Fer rotacions amb els turmells. Fins i tot d'un discret massatge a les seves cames sempre que pugui




ATENCIÓ

Si ha tingut alguna vegada problemes de salut per la seva circulacíó o ha tingut trombos o pren el medicament SINTROM parli amb el seu metge/ssa o infermer/a abans de fer un viatge de llarga distància.
.


VIDEO FORMACIÓ


VIDEO 1






MÉS INFORMACIÓ ANNEXA


El síndrome de la clase turista

Qué medicamentos utilizar para prevenir el síndrome de la clase turista





dimecres, 19 de juny del 2013

Recull d’aplicacions per utilitzar en els telèfons o dispositius mòbils i vinculades a l’àmbit social

Aplicacions d’àmbit social per a mòbils

Aplicacions d’àmbit social per a mòbils

 
 
 
 
 
 
 




 
 
Aquest tipus d’aplicacions, de fàcil instal·lació i maneig, permeten i faciliten l’autonomia, la comunicació i el benestar dels usuaris (en els casos, per exemple, de persones amb dependència o discapacitat).
 
La disponibilitat de cada aplicació es pot trobar al “mercat d’aplicacions” de cada companyia, com per exemple Google Play (abans anomenat Android Market) o App Store. Cal tenir en compte que no totes són multiplataforma i, per tant, n’hi ha que només estan disponibles per a models iPhone / iPad, i d’altres només per Android o Blackeberry.




Elaborat per:
DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials
  • Gent gran / Dependència
  • Discapacitat i salut mental
  • Família, infància i adolescència
  • Dones
  • LGBT
  • Immigració
  • Inclusió social
  • Acció cívica, tercer sector i voluntariat
  • Serveis socials


Gent gran / Dependència

Help Talk
Aplicació pensada per a persones amb Alzheimer i demència. Té una opció de localització que permet enviar missatges de text (sms) amb la ubicació de la persona usuària de manera immediata. També serveix per a persones amb problemes de parla o de comunicació, ja que incorpora una sèrie d’imatges per mostrar les necessitats de la persona en tot moment. [+] Més informació

Social Diabetes
Aplicació que té com a objectiu millorar l’autonomia i la flexibilitat de les persones que pateixen diabetis. Permet autogestionar l’alimentació i l’administració de les dosis d’insulina corresponents. [+] Més informació

iAlzheimer
Impulsada per la Fundació Alzheimer Espanya, dóna consells per tenir cura de familiars amb Alzheimer. Són recomanacions bàsiques per gestionar les activitats diàries dels malalts com, per exemple, totes aquelles activitats que fan referència a la neteja, el menjar, la seguretat, així com la millora de la comunicació i l’autonomia. [+] Més informació
 

Discapacitat i salut mental

OnTheBus
Dissenyada per a guiar a persones amb ceguesa, sordesa o amb limitacions de mobilitat o cognitives per dins d’una ciutat. Actualment està disponible per a Barcelona, Madrid i Roma i es preveu ampliar properament a més ciutats. Permet seleccionar si es va a peu o bé en transport públic. [+] Més informació

ADHD Psychopharmacology
Ofereix als professionals de la salut mental una forma fàcil de diagnosticar i tractar el Trastorn per Dèficit d’Atenció amb Hiperactivitat (TDAH) amb medicació. [+] Més informació

iParleaAplicació de mòbil pensada per ajudar a les persones amb dificultats de comunicació. A través de les imatges que surten a la pantalla es poden construir frases que permeten expressar què es vol dir. L’aplicació ho llegeix i fa la petició de manera oral. [+] Més informació

INACCESSIBLE!
Aplicació que permet denunciar públicament aquells punts que suposen una barrera per a l'accessibilitat de les persones amb discapacitat. [+] Més informació

Família, infància i adolescència

Botón DenunciaAplicació de l’organització Protégeles que permet la col·laboració en la protecció de la infància. La informació que s’envia és totalment anònima i confidencial i permet informar de conductes abusives que es puguin veure a pàgines web, xats o fòrums. [+] Més informació


Dones

Mi embarazo día a día
És una de les moltes aplicacions que existeixen per seguir dia a dia un embaràs. Aquesta concreta està desenvolupada per Baby Center i proporciona informació en diferents formats i opcions per a no perdre cap detall de la gestació. [+] Més informació

Prevención cáncer de mama
Amb aquesta aplicació s’intenta promoure la prevenció d’aquest tipus de càncer que afecta a una de cada nou dones. L’aplicació ofereix informació per a l’exploració i la diagnosi. [+] Més informació

LGBT

Bashing
Aplicació belga que permet localitzar en un mapa on es produeixen agressions verbals o físiques contra la comunitat homosexual. [+] Més informació

Immigració

Mi vida como refugiado
Aplicació que té com a objectiu recrear els conflictes i dilemes en què es troben els refugiats. Pren el testimoni de tres joves refugiats per tal que es prengui consciència de la realitat que pateix aquest col·lectiu. [+] Més informació
 
 

Inclusió social

Una app per Cáritas
Càritas i Barcelona Digital van organitzar un concurs dirigit a desenvolupadors per aconseguir una aplicació per fer donacions a través de mòbil. El concurs el va guanyar l’empresa Takkmama i permet fer donacions a partir d’un euro. [+] Més informació


Acció cívica, tercer sector i voluntariat

VolunteerMatch
Aplicació per fomentar el voluntariat. Permet buscar organitzacions per localització i llegir i compartir experiències personals amb més persones. [+] Més informació
 
Serveis socials

 
Donem sang
"Donem sang" permet localitzar els llocs més pròxims d'extracció de sang i té com a principal objectiu potenciar les donacions, especialment entre la població més jove. [+] Més informació
 
 

dimecres, 12 de juny del 2013

Guia de recomanacions i material d´ajut per a la persona afectada de malaltia coronària

 
 
 

  
 
L'infart agut de miocardi
 
Ess la mort del teixit cardíac, i és causat per una disminució o interrupció de la circulació coronària que, en general, es pot atribuir a una trombosi de l'artèria.
La trombosi és un trastorn vascular que es presenta quan hi ha una massa de sang coagulada que bloqueja de forma total o parcial l'interior d'un vas sanguini, ja sigui una vena o una artèria.
 
Codi infart
 
El dolor toràcic és una de les patologies més freqüents en els serveis d'urgències i de trucades en els serveis d'emergències. Per les seva gravetat, la identificació i el tractament precoç de la síndrome coronària aguda, concretament l'infart agut de miocardi amb aixecament del segment ST, són crucials.
.
L'1 de juny de 2009 es va posar en marxa el Codi infart de Catalunya, amb la col·laboració entre el Departament de Salut, el Servei Català de la Salut, la Societat Catalana de Cardiologia i el Servei d'Emergències Mèdiques (SEM).
 
Aquest protocol consisteix a reduir pràcticament a la meitat el temps de resposta del sistema sanitari, perquè el pacient rebi les mesures diagnòstiques i terapèutiques apropiades, en els diferents punts de la xarxa assistencial.
El Codi infart s'activa quan un pacient, del qual se sospita que pugui tenir una síndrome coronària aguda, entra en contacte amb el SEM, que envia una unitat de suport vital avançat preparada per transmetre telemàticament l'electrocardiograma a la central de coordinació i que, alhora, el fa arribar al metge de la unitat coronària de l'hospital on es destinarà el pacient. El SEM pot ser activat des de l'atenció primària, un altre hospital, el domicili del pacient o qualsevol lloc públic.
L'ambulància del SEM també disposa dels mitjans tècnics perquè el seu facultatiu pugui parlar amb el metge de la unitat coronària i així decidir quin tractament cal aplicar-hi, i si és necessària la seva administració dins l'ambulància.
Si s'ha acordat prèviament, un cop arriba a l'hospital, el malalt no s'atura al servei d'urgències, sinó que ingressa directament a la unitat coronària. Allà l'espera el metge, que ja té el seu electrocardiograma, que coneix el cas i que està preparat per intervenir-hi de la forma més adequada.
.
 En qualsevol dels tipus d'infart cal calmar el dolor i administrar fàrmacs que disminueixin la capacitat de la sang de coagular (anticoagulants i antiagregants).
.
Si es tracta d'una obstrucció completa, el tractament adequat és la reobertura de l'artèria, de forma mecànica o farmacològica. La millor manera de reobrir l'artèria és la mecànica, anomenada angioplàstia primària, que consisteix en la introducció d'un catèter per una artèria del canell o de l'engonal que arriba a l'artèria coronària obstruïda, que es torna a obrir mitjançant l'ús d'un baló i la implantació d'una pròtesi metàl·lica. Quan aquest procediment no es pot realitzar ràpidament, abans de passades dues hores, es pot procedir a l'anomenada trombòlisi, que consisteix en l'administració de fàrmacs. Aquest tractament és més senzill de fer però menys eficaç.
La recuperació després d'un atac de cor depèn de la quantitat i la localització del teixit danyat. Els casos que no presenten complicacions poden recuperar-se totalment.
 
 
CASTELLÀ        CATALÀ
 
 
 
 

Full resum d´interacions entre aliments i medicines

Consells per una bona alimentació: el concepte del nou plat!

Colesterol i risc coronari




 
 
 
 
 

dimarts, 11 de juny del 2013

Diferències entre el Paracetamol i l´ibuprofè!

 



 


Parlar del dolor en general, pot resultar massa generalitzat, però aquest vídeo pretén ensenyar a utilitzar i diferenciar els medicaments que habitualment tenim a casa , en la nostra farmaciola i no sabem com, quan i para quina utilitzar-los. 



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

dimarts, 4 de juny del 2013

Mesures de protecció solar












PREVENCIÓ CONTRA LA CALOR

Prevenció onada de calor
Arxiu PDF





Mesures de protecció solar
Mesures de protecció solar.
Fitxer: mesures_de_proteccio_solar.pdf
Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 2
Mida: 164,54 kB

Enllaços d'interès:

Onada de calor 



Què és l´onada de calor?

Quan les temperatures són anormalment altes durant un parell de dies, la calor excessiva pot ser un perill per a la salut.
Les temperatures molt extremes i l´excés de calor produeixen una pèrdua de líquids i de sals minerals (clor, potassi, sodi, etc.) necessaris per a l´organisme. Aquest fet pot agreujar una malaltia crònica o provocar deshidratació i esgotament. Si l´exposició a temperatures tan elevades es perllonga, es pot patir un cop de calor, que és una situació que pot acabar sent greu.


 Quins són els símptomes?

Hi ha alguns símptomes que ens poden alertar:
- temperatura molt alta
- mal de cap
- nàusees
- set intensa
- convulsions
- somnolència o pèrdua del coneixement

Què heu de fer?

Davant d´aquests símptomes, traslladeu la persona a un lloc més fresc, doneu-li aigua, mulleu-la, venteu-la i aviseu urgentment els serveis sanitaris (061).

campanya onada de calor


Què heu de fer en cas d´onada de calor?

Protegiu-vos del sol i la calor
A casa, controleu la temperatura:
• Durant les hores de sol, tanqueu les persianes de les finestres on toca.
• Obriu les finestres de casa durant la nit per refrescar-la.
• Estigueu-vos a les estances més fresques.
• Utilitzeu algun tipus de climatització per refrescar-vos i refrescar l´ambient (ventiladors, aire condicionat, ventalls, etc.). Si no teniu aire condicionat, mireu de passar com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats (biblioteques, cinemes, etc.).
• Refresqueu-vos sovint amb dutxes, tovalloles amarades d´aigua, etc.
Al carrer, eviteu el sol directe:
• Porteu una gorra o un barret.
• Utilitzeu roba lleugera (com la de cotó), de colors clars i que no sigui ajustada.
• Procureu caminar per l´ombra, estar sota un para-sol quan sigueu a la platja i descanseu en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats.
• Porteu aigua i beveu-ne sovint.
• Mulleu-vos una mica la cara i, fins i tot, la roba.
• Vigileu en els trajectes amb cotxe durant les hores de més sol i no hi deixeu els infants amb les finestres tancades.
campanya onada de calor 



Limiteu l´activitat física a les hores de més calor
• Eviteu sortir a les hores del migdia, que és quan fa més calor.
• Reduïu les activitats intenses.
Beveu força i vigileu l´alimentació
• Beveu aigua i sucs de fruita tant com pugueu, fins i tot, sense tenir set.
• No preneu begudes alcohòliques.
• Eviteu els menjars molt calents i els que aporten moltes calories.
Ajudeu els altres
campanya onada de calor




Si coneixeu gent gran o malalta que viu sola:
• Mireu de visitar-los un cop el dia.
• Ajudeu-los a seguir aquests consells.
• Si prenen medicació, reviseu amb el seu metge si pot influir en la termoregulació i si s´ha d´ajustar o canviar.


Quines són les persones que tenen més risc de patir una onada de calor?

• Persones més grans de 75 anys.
• Persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat o autocura.
• Persones que realitzen un activitat física intensa.
• Persones que hagin de romandre o fer activitat física a l´aire lliure (incloses les activitats laborals).
• Nadons.
• Persones amb hipertensió arterial, diabetis, malalties cardiovasculars, malalties
respiratòries (MPOC, bronquitis), malalties renals, malaltia de Parkinson, malaltia d´Alzheimer, obesitat o d´altres de cròniques.
• Persones que prenen medicaments especials (tranquil•litzants, antidepressius,
psicòtrops o diürètics).
• Persones amb problemes mentals i de conducta deguts al consum de substàncies
psicoactives o alcohol.


On us podeu d´informar?

• Informeu-vos sobre els horaris dels centres d´atenció primària que teniu més a
prop, tant del vostre municipi com del lloc on aneu de vacances.
• Recordeu el número de Sanitat Respon (902 111 444), que us pot
atendre diàriament, durant les 24 hores. Per mitjà d´aquest telèfon, us indicaran
els centres sanitaris oberts i us donaran consells de salut.
• Recordeu que a les oficines de farmàcia podeu obtenir informació sobre
com es poden evitar els problemes causats per la calor.
• Seguiu les prediccions meteorològiques que us puguin anticipar els dies
més calorosos.
• Acudiu amb antelació als professionals sanitaris i socials per prevenir els
possibles problemes per a la vostra salut.


Destaquem